Tankar kring att snida träfigurer

Använd handske

En handske med skärskydd är ett enkelt skydd som kan rädda dig från läkarbesök och i värsta fall skada för livet. Jag har alltid på mig en skyddshanske på vänster hand, handen jag håller träbiten i. Även om handskarna inte alltid är ogenomträngliga och ofta inte sticksäkra skyddar de bra mot små skärsår som annars kan ta lång tid att läka.

Använd tummen

Eftersom jag håller kniven i höger hand, och träbiten i vänster, håller jag vänster tumme på knivbladets ovansida för att dels avväga kraften i skärningen och dels för att kunna kontrollera hur djupt eller långt skärningen skall bli.

Akta tummen

När man täljer emot sig måste man se till att hålla undan knivhandens tumme. Det kan vara svårt att reglera styrkan när man skär med en hand och man måste tänka till innan man skär vart knivbladet hamnar om man slinter eller trät spricker upp för långt.


Ta det lugnt

Den största anledningen till att jag skär mig eller förstör min trägubbe är att jag har haft för bråttom. Många små sår har tillkommit för att jag inte tagit på mig skyddshandsken då jag "bara skulle tälja bort det där…" eller då jag "måste" bli klar…".

När jag skall ta bort lite större bitar av trä, tenderar jag att ta i hårdare och göra större skär, i stället för fler kontrollerade små . Då är det lätt att jag både tar bort för mycket trä och tappar kontrollen över knivbladet.

Ibland är det bättre att låta kniven ligga och komma tillbaka till täljningen en annan gång.


Tälj på flera alster samtidigt

Ibland blir jag förvånad över hur jag kan ha missat något på en trägubbe när jag ser på den timmarna eller dagen efter att jag täljt. Det blir som att se den med nya ögon. Därför brukar jag ofta tälja på ett par stycken träfigurer åt gången. Då kan jag alternera mellan dem och även om det så bara har gått en halvtimme sen jag la ifrån mig en trägubbe ser jag den med nya ögon när jag fortsätter tälja på den.


Vass kniv

Det går inte att poängtera detta för mycket;

Se till att kniven alltid är vass!!!

Med en vass kniv behöver man inte lägga så mycket kraft bakom skärningen att man tappar kontrollen över rörelsen. En vass kniv skär igenom träfibrerna i stället för att slita av dem och ger ett rent snitt.


Utnyttja "fel"

Vid fler än ett tillfälle har jag skurit fel och kanske tagit bort för mycket trä så att jag inte kan fullfölja den form jag först tänkt. I början slängde jag dessa och började om på nytt, men nu låter jag de ligga ett tag och kommer sen tillbaka till dem med "nya ögon". Det som först verkade vara ett stort misstag kan ge upphov till nya eller annorlunda former och idéer som jag inte tänkt på innan!


Ta hand om små skärsår

Även om man får ett litet skärsår eller stick är det viktigt att ta hand om det fort. Spola såret under kallt vatten och sätt på ett plåster innan du fortsätter tälja. Det minskar risken för att det blir en liten infektion som tar tid att läka och man riskerar inte heller att oavsiktligt färga träbiten.

Mallar

Jag har haft stor nytta av att använda mallar när jag täljer. Genom att utgå från en mall som jag målar på träbiten kan jag såga ut figuren och visualisera hur den skall se ut när jag är klar. Man slipper mycket arbete om man kan såga bort oönskat material med tex en bandsåg. Mallar finns att få tag på i böcker och naturligtvis på internet, men ibland hittar man inte just en specifik mall som man kan använda. Då kan man skapa egna genom att be någon ta kort, gärna ett framifrån och ett från sidan, när man ställer sig i den position som man vill avbilda. Sen skriver man ut dem i rätt storlek på ett papper och klipper ut dem.